Zoeken
  • rokus15

Van Opvang naar Wonen en waarom een Loketversneller mensen helpt

Vandaag sprak een groep van 60 mensen onder de bezielende leiding van Vincent Stijns en Rokus Loopik in the Living Museum over de noodzaak van woningen voor dak- en thuisloze mensen. Vincent Stijns is hiervoor door het ministerie ingehuurd.

Het helpt als je voor zo'n gelegenheid inspirerende sprekers uitnodigt.


Rina Beers en Arnold Tibboel beten het spits af. Waarom schaffen we de Opvang niet gewoon af?! In de Opvang kun je niet Wonen. En vanuit ervaringsdeskundig perspectief deelde Arnold rake 'klappen' uit. Elke zin was raak.


En toen moesten de workshops nog beginnen.


Peter Broekmans sprak er over C3 Living. Een regelrechte held uit Limburg die middels een Tiny House Concept een pasklaar antwoord heeft voor het oplossen van dakloosheid.

Miranda Rutenfrans-Stupar hield er een loepzuiver betoog over het nut van maatschappelijke participatie voor mensen uit die doelgroep. Wat ga jij morgen eigenlijk anders doen?


Melanie Schmit en Irma Baars brachten er op prikkelende wijze Housing First voor het voetlicht. Sit with Discomfort. Niemand heeft beloofd dat het huisvesten van mensen met uitdagingen makkelijk zou zijn. Kijk om het gedrag van mensen heen (mensen hebben een goede reden om te doen wat ze doen) en je vindt uit waarom huisvesting een basisrecht is voor iedereen.

Last but not least, Marlous van Driel en Pascal Budding spraken er over het Utrecht Model. De Tussenvoorziening en andere instellingen in die stad hebben een perfecte manier gevonden om met elkaar samen te werken. Daardoor wordt er in die stad niemand meer met een kluit het riet ingestuurd of van de welbekende kast naar de muur gestuurd.


Kortom, echt een ochtend waar je gelukkig van wordt. Vincent kon aan het einde van de ochtend met 20 pakkende aanbevelingen weer richting Ministerie.


Woord van de Dag: 'Loketversneller'. De noodzaak van 1 loket voor mensen met complexe problematiek en een loket dat snel handelt en in kan grijpen op alle levensgebieden, als de situatie van iemand daarom vraagt.


En uiteindelijk ging er ook nog iemand met een schilderij van 1 van onze kunstenaars (Tim) naar huis. Haar nieuwe huis welteverstaan. Maaike was net verhuisd. Hoe toepasselijk kun je een ochtend over Opvang en Wonen afsluiten?!


Come again.


235 keer bekeken

The Living Museum NL Bennebroek

Rijksstraatweg 113

2121AD Bennebroek

0681420615​

rokus@thelivingmuseum.nl

TLM-logo_edited.jpg

© 2020 The Living Museum NL - Alle rechten voorbehouden.