The Living Museum NL

The Living Museum in Queens, New York, is een vast onderdeel van mijn studiereizen naar Amerika. Elke deelnemer die daar naar binnen stapt, komt met een grote glimlach om de mond weer naar buiten. Mensen worden er gelukkig van en je wilt niet meer weg. Janos Martin en zijn artiesten hebben er een vrijplaats gecreëerd waar mensen, of die nou op het terrein van de psychiatrische kliniek Creedmoor wonen of er buiten, elke dag oogverblindende kunst kunnen maken.

Atelier

Een atelier, een safe haven, een asylum dat toebehoort aan de mensen die er wonen. Een plek waar je volledig jezelf kunt zijn en niet veroordeeld wordt. Een plek waar je al je talenten aan de wereld kunt laten zien. Want mensen uit alle landen zijn er welkom. Iedereen verdient een podium.

Nu ook in Nederland

GGZ inGeest gaat ons de mogelijkheid bieden om in Bennebroek the Living Museum NL te beginnen. In de laatste maanden van dit jaar gaan we op zoek naar sponsoren en vrijwilligers. Die hebben we nodig, in groten getale, zodat we kunnen starten. Per 1 januari 2015, in een prachtig en functioneel gebouw.

Gestichtsgebouwen

The Living Museum NL is het eerste Outsider Art Program in Nederland dat gaat toebehoren aan de mensen die de kunst maken. Dát zijn de rechtmatige eigenaren van de oude gestichtsgebouwen in lommerrijke omgevingen. We gaan ze die gebouwen teruggeven. In het kader van herstel.

Team

We hebben al een prachtig team geformeerd, bestaande uit Helen Passchier, Janneke Roozen en Raymond van Heusden, alsmede mijn vrienden van GGZ+: Frits Bovenberg, Frans Ginjaar, Gijs Francken en Bram Berkvens.

Website

Dit is een voorlopige website. In de komende maanden gaan we hem vullen. Met verhalen over hoe we dit prachtige gebouw met ondernemingslust en creativiteit gaan exploiteren, opdat the Living Museum NL als zelfstandige organisatie kan draaien, in nauwe samenwerking met GGZinGeest. Want die bieden ons de mogelijkheid om deze droom waar te maken.

Doe mee

Als je affiniteit hebt met dit project, en ook als je wilt deelenemen aan jaarlijks terugkerende studiereizen naar New York en the Living Museum, meld je dan aan bij mij op rokus@icloud.com. Of bel 0681420615. We kunnen je hulp en je deelname goed gebruiken.

Rokus Loopik, namens het team van The Living Museum NL